Dit was … Rondom Prison (reeks) - De Kempen

voorjaar 2022 - De Kempen - gratis

Deelnemer Marc Heymans blikt terug op deze boeiende reeks.

foto: Eddy Meijs

De Kempen zijn uniek. Op een kleine oppervlakte vind je er vier gevangenissen met een capaciteit voor meer dan 1000 gedetineerden. In de ene gemeente ligt ze zeer afgezonderd in het groen, in de andere pal in het centrum. Maar vaak blijft het een gesloten, onbekende wereld.

De reeks Rondom Prison wil mensen bewust maken van de aanwezigheid van de gevangenissen en hun bewoners bij hen in de streek. Samen met hen nadenken over thema’s zoals schuld, straf en herstel en wat een misdrijf betekent voor slachtoffer, dader en samenleving. Vijf verschillende activiteiten vonden afwisselend plaats in een van de drie gemeenten in de Noorderkempen met een gevangenis.

Kempenaar Marc Heymans volgde een aantal van deze activiteiten en was vanaf het begin heel enthousiast over het opzet van Rondom Prison.

Deelnemer Marc Heymans blikt terug

Marc is actief in divers vrijwilligerswerk en heeft een grote passie voor het boeddhisme. In navolging van boeddhistisch leraar Cuong Lu, omschrijft hij zichzelf als een onzichtbare kloosterling, iemand die de maatschappij als zijn klooster ziet.

“Ik wilde meer inzicht krijgen in het leven van de gevangenis en in dat van gedetineerden. De re-integratie van gedetineerden in de maatschappij verdient ondersteuning op maat. Wat het meest is bijgebleven, zijn de gesprekken met de gedetineerden in de gevangenis.

Opvallend was zowel de positieve ingesteldheid als de gelatenheid, de berusting van de gedetineerden in hun situatie. Buiten de gevangenis zie ik ook veel mensen die gevangen zijn. Ze zijn gevangenen van ‘hun mind’, van ‘hun denken’. Ze houden vast aan hun zogenaamde waarheid. Ze kunnen de realiteit niet zien omdat ze enkel datgene zien wat er opgeslagen zit in hun ervaringen, hun bewustzijn. Ze zijn niet vrij.

Als je vasthoudt aan jouw idee, jouw beeld over iets, is er geen ruimte voor nuance. Bijvoorbeeld: ‘Eens crimineel altijd crimineel’. Dat is heel star denken. Hier is geen ruimte voor compassie, begrip. Iemand die wijs is, houdt niet vast aan concepten. Die kan ook zien dat een ex-gedetineerde wel kan integreren in de maatschappij. Eventueel mits de geschikte ondersteuning.”

Ruimte voor herstel en verzoening

“De visie ‘oog om oog, tand om tand’ overwinnen, kunnen we als we luisteren zonder oordeel. Ruimte scheppen voor ‘herstel en verzoening’ krijgt kansen als we zowel compassie en begrip hebben voor de dader en de feiten, als begrip hebben voor de boosheid van het slachtoffer en zijn omgeving. Het is nodig dat we slachtoffer en dader als gelijkwaardig zien. Beiden hebben volwaardige hulp nodig. We werken proactief als we zorgen dat de maatschappij meer doet om mensen zich ‘thuis te laten voelen’, een plaats aanbiedt waar men gezien, gewaardeerd en gehoord wordt. Een plaats waar men zich veilig voelt. Iemand die geen ‘thuis’ heeft, kan zich eenzaam en afgesloten van de maatschappij voelen. Deze persoon heeft geen aansluiting, geen verbinding. Hierdoor kan men op het verkeerde pad geraken.

De grootste hinderpaal om te komen tot een herstelgerichte samenleving is dat er geen begrip is voor ex-gedetineerden. We kleven een stempel op hen en ze worden gediscrimineerd. Als deze mensen gezien en behandeld worden als volwaardige personen zetten we een eerste stap naar herstel.”

Initiatief

Rondom Prison was een initiatief van het Regionaal Netwerk Dialoog Kempen en kadert in het project DIALOOG, dat drie jaar lang mensen wil samenbrengen om in gesprek te gaan over een samenleving gericht op herstel.

www.rondomprison.be


Reageren? Dat kan hieronder!

Wees hierbij aardig en beleefd. Reacties met haatdragende taal of pesten worden verwijderd.

Vorige
Vorige

Dit was … Café Winket

Volgende
Volgende

Dit was … Rondom Prison Mechelen 2022